w

 

De plantenkweker zaait de aspergezaden in het voorjaar en hieruit groeien 1-jarige aspergeplanten. Dit zijn planten met vlezige wortels, die gerooid worden en door ons, aspergetelers, worden uitgeplant op het aspergeveld. De planten blijven vervolgens zo'n 10 jaar staan.

Op ons bedrijf telen we op diverse manieren asperges, zodat we juist al vroeg (begin maart) asperges kunnen oogsten, en ook door kunnen gaan tot eind juni.

We beginnen met de teelt in de kas en tunnels. Zodra de eerste zonnestralen in het voorjaar warm genoeg worden, verwarmen ze de kas en tunnels en met een beetje extra hulp (vloerverwarming) kunnen we dan de eerste asperges al begin maart oogsten.

Vervolgens hebben we diverse velden met minitunnels. Dit zijn kleine tunnels, tot heuphoogte, waar de stilstaande lucht ook opgewarmd wordt door de zon. Hierdoor warmt de aarde eerder op en zijn de asperges te oogsten vanaf begin april. Als de grondtemperatuur zo'n 11-13 graden is, gaan de knoppen van de aspergeplant uitlopen en komen de witte stengels boven de grond.

En ook de "traditionele" teelt zorgt ervoor dat we vanaf medio april tot eind juni door kunnen gaan met het oogsten van de heerlijke voorjaarsgroente.